masterclass cu chef ardelean vasile bogdan

18 profesori din învățământul tehnic din țară s-au întrunit la unatelier gastronomic și au pregătit câteva rețete vechi, din strămoși, prinutilizarea unor ingrediente noi, în combinații moderne.
Pentru a susține tradiția și obiceiurile culinare transmise din strămoși, bucătarul de peste Prut a gătit împreună cu profesorii mămăligă în straturi, supă de găluște de griș și ciocănele de pui, saramură de păstrăv cu mămăligă prăjită, sarmale de pasat și hribi de pădure, iar la desert - gomboti fierți cu prune, înghețată și pesmet aromatizat. Bunătățile au fost pregătite după rețeta tradițională, dar în combinații cu ingrediente moderne și prin utilizarea unor modalități inovative de preparare.

masterclass metro vasile bogdan
f

„Metro Moldova organizează o serie de evenimente pentru a susține domeniul HoReCa. Scopul acestora este de a educa și de a promova cultura gastronomică în rândul cadrelor didactice care pregătesc viitori bucătari. La fiecare masterclass avem câte un bucătar nou și participă toate școlile din țară care pregătesc bucătari. Tema atelierului de astăzi a fost „Tradiția Românească în farfurie”, dat fiind faptul că avem un bucătar originar din România, din zona Ardealului.”

Alina Dusciac, Manager Experiență Clienți Metro

Galeria evenimentului

masterclass metro vasile bogdan
masterclass metro vasile bogdan
masterclass metro vasile bogdan

O mâncare bună trebuie să fie gătită cu suflet

Pentru a susține tradiția și obiceiurile culinare transmise din strămoși, bucătarul de peste Prut a gătit împreună cu profesorii mămăligă în straturi, supă de găluște de griș și ciocănele de pui, saramură de păstrăv cu mămăligă prăjită, sarmale de pasat și hribi de pădure, iar la desert -  gomboti fierți cu prune, înghețată și pesmet aromatizat. Bunătățile au fost pregătite după rețeta tradițională, dar în combinații cu ingrediente moderne și prin utilizarea unor modalități inovative de preparare. 

masterclass metro vasile bogdan

Chef Ardelean Vasile Bogdan

„Am încercat să includ în meniul de astăzi bucate care se aseamănă cu cele din bucătăria moldovenească, dar într-o altă perspectivă, gătite altfel și cu alte ingrediente. Gastronomia, la fel ca educația, are un rol foarte important. Păstrarea tradiției prin gastronomie și mâncare este un pas semnificativ pentru continuitatea națiunii, a țării. O mâncare bună trebuie să fie gătită cu suflet și oferită cu suflet.”

ce spun Participanții  la masterclass?

Cu pasiune, atenție și admirație, profesorii au rămas impresionați de multitudinea de combinații gastronomice utilizate la pregătirea  bucatelor tradiționale. Știu deja ce au de făcut! Toată experiența obținută o vor transmite viitorilor bucătari aflați încă pe băncile școlilor profesionale.

Natalia Meleș, profesoară, Școala profesională Nr.1, Cahul

„Am învățat tehnici gastronomice pe care, aparent, le punem în practică zi de zi, dar totodată care sunt foarte utile și inedite. Le vom utiliza cu siguranță, așa încât noi suntem cei care trebuie să motiveze elevii să rămână în țară, să lucreze în unitățile de alimentație locale și să promoveze bucătăria tradițională.”

Valentina Chetrari, profesoară, Școala profesională din Soroca

„Toate bucatele pregătite au fost preparate simplu,  similar celor pe care le pregătim și la școală după curriculum, dar cu modalități noi de ornare și aranjare în farfurii. N-am văzut niciodată mămăligă cu ciuperci, pusă la congelat, dar cu un gust foarte deosebit, pe care nu l-am cunoscut până acum.”

Cebotari Ludmila, profesoară, Școala profesională Nr.2, Chișinău

„Este foarte bine să promovăm tradițiile  noastre moldovenești, deoarece copiii noștri le-au lăsat în umbră și nu știu obiceiurile, tradițiile, bucatele tradiționale care vin de la străbunii noștri. Noi trebuie să le reinventăm, să le aducem în farfuria consumatorului.”

Pentru a susține viitorii bucătari care studiază în instituțiile de învățământ profesional tehnic din țară, în luna mai va avea loc Campionatul Gastronomic pentru Juniori, ediția a VI-a. Participanți la competiție sunt elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic care își fac studiile la meseriile: Bucătar, Cofetar, Brutar, Chelner sau Ospătar și cei de la specialitatea „Tehnologia Alimentației Publice”. 
 
INSPIRAȚII ȘI EVENIMENTE METRO 
Fii aproape pentru a afla mereu ceva nou
Accesează