Beneficiile fructelor și legumelor în funcţie de culoare

Timpul de citire : 3 min
avocado capsune ardei

Fructele și legumele reprezintă o sursă importantă și vitală de vitamine și substanțe nutritive care ne asigură o stare generală de bine și o sănătate de invidiat. Cercetările științifice din ultimul deceniu au demonstrat, cu argumente imbatabile, că fructele și legumele nu sunt doar gustări, ci alimente de bază care pot deveni fundamentul unei diete rezultative.
Ceea ce până nu demult nu se știa este faptul că și culoarea acestora contează. Care sunt beneficiile în dependență de gama cromatică a fructelor și legumelor află din analiza echipei din rețeaua de magazine METRO Cash&Carry.

Fructele și legumele albe

Sunt o bombă de vitamine și se potrivesc persoanelor care își doresc un nivel acceptabil al colesterolului, regulându-l corespunzător. În plus, au un indice glicemic scăzut, ceea ce le face perfecte pentru un regim alimentar echilibrat.

mere rosii

Fructe și legume de culoare roșie

Fie că este vorba de roșii, ardei capia sau mere Richard, culoarea acestora ne indică o cantitate sporită de antioxidanți, fier și minerale active. De acestea depinde sănătatea creierului nostru, a sistemului cardiovascular și a celui vegetativ. A fost demonstrat că fructele sau pomușoarele precum coacăza roșie, rubarba, ori legumele precum sfecla au și un aport important în contracararea apariției și formării celulelor canceroase.

Fructe și legume de culoare portocalie

Când vezi fructe și legume de această culoare ia-le repede în coș, pentru că sunt o sursă importantă de beta-caroten, vitamina C și antioxidanți. Consumul lor asigură organismul cu energie și cu vitalitate. Este indicat să le consumi în cantități mai mari pe timpul primăverii și a toamnei, ca metodă de combatere a virozelor și răcelilor sezoniere.

avocado brocoli

Fructe și legume de culoare verde

Culoarea verde este indicatorul conținutului sporit de clorofilă și de calciu în fructe și legume. Respectiv, dacă îți plac merele verzi, spanacul,broccoli, avocado sau castravetele, atunci e cazul să știi că această categorie de produse îți asigură sănătatea oaselor, a dinților și a vederii. 

Fructele și legumele de culoare mov

Îți plac afinele, vinetele sau cartoful mov? Mănâncă-le cu regularitate, deoarece studii au demonstrat că acestea încetinesc considerabil procesul de îmbătrânire și protejează organismul de efectele negative ale acesteia, ameliorând metabolismul și ritmul de ardere al caloriilor. 

Pentru ca să consumi cu regularitatea fructe și legume din diverse categorii cromatice, se cuvine să-ți institui câteva reguli: 

  • Alternează unul sau două feluri de legume la o masă principală și un fruct la gustări rapide; 
  • Folosește acele fructe din categoria superfood precum sunt afinele, aronia sau murele. Datorită proprietăților lor nutritive, digestia ta se va îmbunătăți, iar sentimentul de sațietate va dura mai mult; 
  • Nu uita de fructele uscate - acestea nu doar îți acoperă necesarul de vitamine în sezonul rece, dar și reprezintă o gustare perfectă pentru perioadele în care faci detoxuri sau ții diete. 

Acum poți alege cele mai proaspete fructe și legume din Moldova în rețeaua de magazine METRO. Fă-ți plinul corespunzător și savurează deliciile naturii.