Savoare și talent în competiție: Tinerii bucătari au cucerit inimile la Campionatul Gastronomic pentru Juniori

Cu sufletul aprins, șorțurile la patru ace și instrumentele pregătite să facă magie, tinerii din 17 școli profesionale au pășit cu zâmbete și emoții în arena Campionatului Gastronomic pentru Juniori. Școala Profesională nr. 2 din Chișinău a devenit epicentrul acestei confruntări pline de savoare, iar aroma bucatelor proaspăt gătite a cuprins fiecare colțișor al încăperii.

Campionatul gastronomic pentru juniori 2023

Galeria evenimentului

Campionatul gastronomic pentru juniori 2023
Campionatul gastronomic pentru juniori 2023
Campionatul gastronomic pentru juniori 2023

METRO Moldova este un partener pentru Campionatul Gastronomic pentru Juniori de mai mulți ani

 În spatele acestui eveniment culinar de excepție se afla METRO Moldova, partenerul de încredere al industriei HoReCa și un susținător devotat al promovării și dezvoltării culturii gastronomice din Moldova. Aflată la cea de-a VII-a ediție, competiția deshide pentru participanți drumuri către o carieră plină de satisfacții pentru tinerii chefi în devenire.

Campionatul gastronomic pentru juniori 2023

Serghei Martînov, Director general METRO Moldova

”Pentru noi este o mare bucurie să fim alături la acest eveniment, care pune în valoare tinerii care în fiecare zi învață cum să aducă bucurie pe masa oamenilor. METRO Moldova este un partener pentru Campionatul Gastronomic pentru Juniori de mai mulți ani, precum și al școlilor profesionale care pregătesc copii pentru meseria de bucătar, brutar sau cofetar. Ne bucurăm că putem contribui la dezvoltarea culturii gastronomice și a artei culinare, aducând și păstrând cele mai bune tradiții culinare din țară.”

decernarea premiilor

Campionatul gastronomic pentru juniori 2023
Campionatul gastronomic pentru juniori 2023
Campionatul gastronomic pentru juniori 2023

Bătălia ingredientelor și a talentelor

Ghidați de profesorii lor și bucătari cu renume, tinerii pasionați au transformat bucătăriile în  penlaboratoare de magie, unde ingredientele obișnuite au căpătat viață prin mâinile lor dibace.

Aurelia Chirsanova, conferențiară universitară, președinta juriului

”Cea mai mare valoare a campionatului este că elevii pot vedea experiențe diferite și pot împărtăși din meseria pe care au îmbrățișat-o. Scopul major pentru care am acceptat să jurizez acest concurs este de a consolida capacitatea noastră în acest domeniu profesional.”

Pentru că în această arenă de arome erau adunate cele mai promițătoare talente gastronomice ale Moldovei, competiția a fost una acerbă și plină de surprize. Participanții la competiție au avut parte de mai multe provocări, printre care și proba de foc – „Cutia Magică”. În cadrul acesteia, METRO a oferit elevilor o gamă de produse, care au pus la încercare talentele lor culinare într-o bătălie a aromei și gustului.
Cu fiecare fel pregătit, cu fiecare gust îmbinat cu îndemânare, echipele de elevi au vrut să transmită mai mult decât savoarea din farfurie. S-au întrecut pe ei înșiși din dorința de a crea experiențe culinare memorabile, de a povesti prin mâncare despre tradițiile din zonele din care vin, pasiunile lor și visele spre care aspiră.
 

Cu emoții înainte, în căutarea rețetelor de succes

Valeria Botnari, Școala profesională nr 2 Chișinău

”Cel mai greu a fost să ne luptăm cu emoțiile. Dorința de a fi cei mai buni și de a ne isprăvi cu toate sarcinile concursului ne-a copleșit de emoții, dar ghidați de profesorii noștri am dat tot ce am avut mai bun pentru a câștiga titlul de campioni ai concursului.”

Traian Stoianov, bucătar

”Aceste evenimente au progresat de la an la an, iar aici se simte mai mult ca oriunde acea emoție inocentă, emoția unui începător. Într-o bucătărie profesionistă predomină o atmosferă agitată, iar bucătarii trebuie să reușească să gătească în timp și să obțină un rezultat optim, de aceea, acest exercițiu reprezintă o experiență foarte bună pentru acești viitori bucătari.” 

Plină de gusturi delicioase și suspans, cea de-a VII-a ediție a Campionatului Gastronomic pentru Juniori a adus în prim-plan energia și talentul tinerilor bucătari, subliniind astfel, că arta culinară este mai mult decât o simplă combinație de ingrediente – este o expresie a inimii și a creativității umane.
 
Evenimentul face parte din proiectul „Dezvoltarea culturii gastronomice în Moldova prin formarea continuă a resurselor umane pentru sectorul HoReCa”. În cadrul acestuia s-au mai desfășurat mai multe masterclass-uri cu bucătari-șefi renumiți, care au fost destinate cadrelor didactice din instituțiile de învățământ profesional cu profil tehnic. METRO contribuie la îmbunătățirea culturii gastronomice din Republica Moldova prin susținerea diverselor proiecte și programe dedicate.
 
INSPIRAȚII ȘI EVENIMENTE METRO 
Fii aproape pentru a afla mereu ceva nou
Accesează