Pește de apă dulce versus pește de apă sărată - cum echilibrezi alimentația cu tipul potrivit

Timpul de citire : 3 min
peste lime usturoi salata

Peștele este un aliment indispensabil pentru alimentația celor mici și celor mari. Grație aportului de omega 3, acesta se potrivește pentru o dietă echilibrată sau pentru un regim cu adevărat hrănitor. Ce feluri de pește sunt bune și, mai ales, cum facem distincția între peștele de apă dulce și cel de apă sărată? La aceste întrebări răspund astăzi specialiștii rețelei de magazine METRO Cash&Carry.

 

CÂND AI CHEF DE CEVA BUN, GĂSEȘTE INSPIRAȚIA ÎN REȚETELE NOASTRE

Află cum poți găti cele mai delicioase rețete!

Gătește cu noi
pastrav vanata lamaie grill

Aspectul și textura peștelui

Primul criteriu de distincție între cele două categorii este aspectul și textura cărnii de pește, lucru importante pentru orice bucătar amator, dar mai ales profesionist din sfera Horeca. Pentru început, trebuie să menționăm că peștii de apă dulce au branhii bine dezvoltate, oxigenându-se direct și lejer din sursa de apă în care viețuiesc. Prin urmare, au tendința să fie mai mari, dar cu o carne mai fragedă.

Peștii de apă sărată își folosesc branhiile pentru procesul de osmoză, adică de separare a oxigenului din apa sărată și datorită efortului depus sunt mult mai diverși ca și formă, iar carnea lor poate fi mult mai dură. Prin urmare, peștii de apă dulce se potrivesc de minune pentru gătitul la grătar, în cuptor sau în tot felul de supe creme. Peștii de apă sărată sunt, de regulă, potriviți pentru sosuri și salate (de exemplul, somonul).

peste somon grill salata

Nutrienți și gust

Specialiștii în nutriție spun că diferențele de nutrienți între cele două categorii de pești sunt minime, dar totuși ele există și trebuie să le menționăm. Peștii de apă dulce primează în fața celor de apă sărată, deoarece sunt mai bogați în calciu și acizi grași mononesaturați și polinesaturați, respectiv se potrivesc de minune, de exemplu, pentru copiii în dezvoltare, pentru adulți cu carențe de fier sau pentru cei cu indice glicemic ridicat. Peștii de apă sărată, la rândul lor, conțin mai multă vitamina A și acid folic, substanțe importante pentru pielea, părul și sistemul nostru osos. Contrar legendelor care circulă în spațiul media, peștii de apă sărată nu conțin un nivel mai ridicat de sodiu. Totodată, în cazul lor este necesar să optați pentru procurarea din surse de încredere, pentru a evita riscul contaminării cu mercur sau alte metale grele. 

Ca și calități gustative, ambele categorii de pești sunt potrivite ca feluri principale, aperitive sau gustări. Îți recomandăm să încerci unul dintre cele mai populare feluri, mai ales că acum prețul somonului proaspăt este mai mult decât prietenos. Testează somonul copt în crustă de nuci și servit cu un piure de cartofi dulci. Din peștii de apă dulce, unul dintre cei mai renumiți este păstrăvul, pe care ți-l recomandăm în varianta gătită la cuptor cu o garnitură de orez sălbatic și legume wok. 

În magazinele METRO Cash&Carry găsești un sortiment mare de pești, proaspeți sau congelați, numai buni pentru experimentele culinare delicioase. Nu ezita să alegi felurile preferate și să călătorești prin intermediul gusturilor diferite!

METRO - gust și calitate zi de zi!