Principalele tipuri de vitamine și ce alimente să consumăm pentru a ne bucura de beneficiile lor

Timpul de citire : 5 min
Fructe si legume, vitsmine

Vitaminele - acele substanțe organice de care corpul nostru are nevoie zilnic și în cantități optime pentru un aport constant de energie și de putere. Sigur, calea ușoară de a face rost de ele este prin intermediul suplimentelor alimentare, dar recomandarea specialiștilor este totuși de a le obține prin consumul regulat de fructe și legume atât în forma lor proaspătă, cât și congelată. Dar care sunt clasele principale de vitamine și în ce fructe, legume sau nuci le găsim? Iată un ghid creat special pentru tine.

Vitamina A  sau vitamina tinereții și a frumuseții 

Cu siguranță ai auzit de beneficiile și importanța vitaminei A. Aceasta este responsabilă de sănătatea ochilor, deoarece aportul său constant ne ajută să dezvoltăm vederea crepusculară și diurnă. În plus, are un aport antioxidant impresionant și este sprijinul principal în formarea globulelor albe din sânge, dar și în fortificarea imunității. Totodată, este un suport incontestabil pentru epiderma și unghiile tale. Vitamina A se găsește în spanac, lămâie, morcov, portocale și mango. Iar pentru că se apropie perioada când vei merge la plajă, nu uita că vitamina A este indispensabilă pentru o piele hidratată și un bronz sănătos. Respectiv, înainte de a face băi solare, mănâncă un morcov sau bea un pahar de suc fresh de morcov. 

vitaminele clasei B și C

Vitamine, fructe si legume

Vitaminele clasei B - aliatul unui sistem nervos puternic

Vitaminele din această categorie: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 și B15, sunt solubile în apă și au roluri multiple. De exemplu, B1 este responsabilă pentru activitatea metabolismului, iar B5 pentru crearea hormonilor de antistres. Cert este că această categorie de vitamine, destul de amplă de altfel, e responsabilă de întărirea sistemului nervos și de protejarea sănătății celulare.

Poți face rost de aceste vitamine din astfel de legume precum varza kale, spanacul, feniculul sau chiar din mixurile de fructe uscate, precum sunt curmalele sau smochinele. 

Vitamina C - energie și tonus

Este una dintre vitaminele cele mai importante din tot spectrul, deoarece răspunde direct de imunitatea noastră, dar și de aportul energetic, fiind un antioxidant puternic care combate apariția unor boli grave, precum cele cardiovasculare. Aceasta reduce și nivelul acidului uric, prevenind guta, boală care afectează preponderent bărbații.

 Se găsește această vitamină din belșug în fructele de culoare galbenă sau portocalie, dar și în unele legume verzi, precum spanacul, broccoli, varza de Bruxelles sau conopida.

 

fructe uscate

Vitamina D - prietena unui sistem osos sănătos

Vitamina D este o substanță vitală pentru copii și maturi. Aceasta răspunde de formarea melatoninei în primele luni de viață, de formarea și dezvoltarea corectă a sistemului osos și de combaterea rahitismului. Totodată, este un element relevant pentru dezvoltarea corectă a creierului uman.  Se găsește din belșug în astfel de legume și fructe, precum ciupercile, portocalele sau bananele. Și da, principala sursă de vitamina D rămâne soarele, respectiv ia cu tine fructe și apă din belșug, iar razele calde vor face restul.  Important este să consumi doar fructe și legume de cea mai înaltă calitate, disponibile pe piață. Le găsești pe toate în rețeaua de magazine METRO Cash&Carry. METRO - cu grijă pentru sănătatea ta!