ASIGURAREA CALITĂȚII METRO

Siguranța de la producător la client. 
Toți cei care se ocupă de produsele alimentare sunt responsabili pentru calitatea produselor, proceselor și serviciilor.

Calitate Metro - trofeu pentru respectarea standartelor de calitate internationale

Asigurarea calității produselor, proceselor, serviciilor

METRO Cash & Carry Moldova oferă produse alimentare de calitate superioară. Fiind o companie globală, implementăm sisteme de management al siguranței alimentare și al calității, bazate pe unul dintre cele mai importante standarde internaționale ISO 22000:2005.
Prin calitate, înțelegem atât calitatea produselor noastre, cât și serviciile noastre în METRO Cash & Carry Stores. Asigurarea calității este de o importanță crucială pentru noi.

În cadrul METRO, controalele interne ale calității, testarea de către laboratoarele independente, tehnologia performante și personalul calificat asigură standarde înalte în mod constant. Deoarece știm că bunurile noastre sunt, de asemenea, testate de clienții noștri.
METRO Moldova are sistemul HACCP, certificări și sigilii de aprobare care întăresc relația de încredere cu clienții săi pentru succesele lor.

  • Monitorizarea temperaturii centrale bazată pe software-ul FRIGODATA
  • Controlul temperaturii produselor este mai strict decât cerințele legale (LANȚUL FRIGORIFIC)
  • Controlul calității și prospețimii pe platforme
  • Realizarea inspecțiilor de mărfuri la recepție în magazine
  • Planuri  detaliate de curățare și dezinfecție
  • Evaluări de risc și analiză a pericolelor bine-documentate prin implementarea HACCP
  • Aplicarea eficientă a Sistemului de Management al Calității al Siguranței Alimentare ISO22000:2005
  • Teste periodice de laborator ale produselor, mediului și apei
  • Audituri externe ale instituțiilor independente (SGS Moldova) și interne (METRO Internațional)
  • Instruirile și calificările angajaților, inclusiv prin programul e-Learning
 
Începând cu anul 2015, Compania Metro Moldova este certificata in conformitate cu Standardul ISO 22000:2005 (SISTEM DE MANAGEMENT AL SIGURANȚEI ALIMENTULUI) care identifică, evaluează si controlează toate pericolele fizice, chimice sau biologice care sunt generate de materii prime, incinte, mediu, personal, echipamente sau procesele de producţie. Aceasta implică mai multe etape menite să analizeze în detaliu procesul de producție și să identifice toate riscurile posibile care ar putea prejudicia sănătatea produselor alimentare.

În mai 2018, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a înmânat METRO Moldova PREMIUL PENTRU REALIZĂRI ÎN DOMENIUL CALITĂȚII pentru promovarea culturii siguranței și calității alimentelor și pentru implementarea remarcabilă a sistemelor de management al calității. METRO Moldova câștiga acest premiul al treilea an consecutiv.
Refrigerarea și congelarea sunt două metode de mărire a conservabilității produselor alimentare, care se bazează pe faptul că odată cu reducerea temperaturii, se atinge un punct la care microorganismele își opresc înmulțirea. Celulele existente îmbătrânesc și mor, fără a putea fi înlocuite de celule noi. Dar, chiar și în aceste condiții, microorganismele nu mor în totalitate și imediat ce temperatura devine prielnică își reîncep activitatea mai intens decât înaintea refrigerării sau congelării.
Păstrarea unor produse congelate la temperatura de -4…-1°C timp de o zi, are aceleași efecte privind degradarea ca o depozitare la -18... 3 °C timp de un an. Transformările nedorite se petrec și mai rapid în cazul creșterilor de temperatură a produselor refrigerate. Pe anumite produse alimentare numărul de microorganisme se poate dubla la 4,5°C în 12h, la 15°C în 2,5 h și la 21°C în numai o oră. De aceea temperatura de -1…0°C este recomandată pentru cele mai multe produse perisabile, întrucât în aceasta zonă microorganismele au nevoie de 38h pentru a-și dubla numărul.
Pentru a evita situațiile în care alimente conservate prin frig pot fi modificate în timpul perioadei de păstrare sau pot provoca îmbolnăviri, s-a definit noțiunea de lanț al frigului. Continuitatea LANȚULUI DE FRIG este obligatorie, din momentul producerii alimentelor respective și până în momentul utilizării acestora pentru consum.
Orice întrerupere a lanțului de frig înseamnă intrarea în zone de temperatură prielnice multiplicării microorganismelor, cu consecințele menționate.

Lantul frigorific

Microorganismele constituie principalul factor al modificărilor nedorite care au loc în timpul păstrării alimentelor. Acțiunea lor determină modificările de gust, culoare, miros, care pot merge până la transformări caracteristice alterării și putrefacției. În plus, dacă pe alimente există microorganisme patogene, acestea pot elabora toxine (responsabile de producerea toxiinfecţiilor alimentare) sau pot produce îmbolnăviri prin infecţie, cu consecinţe mai mult sau mai puţin grave pentru sănătate.
Se estimează că microorganismele patogene din carnea consumată în SUA stau la originea a 4 mii de decese și a 5 milioane de îmbolnăviri anual.
METRO Moldova dispune de măsurile de control care să asigure respectarea LANȚULUI FRIGORIFIC, menținând prospețimea și siguranța produsului. Acordăm prioritate oferindu-le clienților noștri un sortiment de produse alimentare de înaltă calitate.
Descoperă politica companiei metro
în domeniul calității șisiguranței alimentelor
Detalii