Modele de educaţie. Cum învaţă elevii din Germania, România, Marea Britanie sau Suedia

Timpul de citire : 2 min
education

Educația - garanția indispensabilă a unei societăți puternice. De secole, accentul asupra modelelor de învățământ este pus de guvernanți, sociologi și specialiști în cultură, or despre modul în care ne educăm discipolii depinde felul în care ne vom aduce țările la un anume standard. Este interesant și inedit să observi cum lucrurile evoluează în diferite colțuri ale lumii, în acest domeniu. Hai să descoperi alături de noi, cum se învață în Germania, România, Marea Britanie sau Suedia.

Modelul german de educație: rigoare și acuratețe

Educația în Germania este axată preponderent pe vocație și pe dezvoltarea temeinică a abilităților practice. Germanii au ajuns chiar să creeze o diviziune, o segregare a sistemului educațional, astfel încât copii să poată alege între trei categorii de școli: școala elementară - clasele 1-4 (Hauptschule), școala gimnazială - clasele 5-9 (Realschule) şi liceul (Gymnasium). Ultima categorie este creată special pentru a accede mai ușor în facultăți. 

Evident, europenii n-au pregetat să-i critice pentru segrerarea produsă, dar cu toate acestea Germania se numără printre țările cu cei mai pregătiți specialiști în domenii de anvergură, precum medicina, ingineria, industria constructoare de mașini.


Modelul român de studiu: ascultare și conformare

Vecinii de peste Prut se ciocnesc cam de aceleași probleme ca și noi, iar similitudinile între cele două nu întârzie să apară. De exemplu, avem aceeași diviziune de clase, aceeași procedură de examinare a elevilor - prin examene de capacitate și de bacalaureat, precum și aceleași metode de cuantificare a efortului. 

Unica diferență majoră este că elevii din România au acces la mai multe programe de interschimb și diplomele lor sunt recunoscute la nivel european și mondial.

Modelul Marei Britanii: laconism și virtute

Britanicii sunt printre primii la capitolul educație și tot datorită faptului că nu își sufocă elevii în lecții teoretice, ci îi ajută să își găsească adevărata vocație în cel mai eficient mod, stimulându-le curiozitatea și inspirația. De exemplu, în cadrul orelor de chimie aceștia învață să descopere cele mai comune și uzuale lucruri în termeni experimentali. 

Totodată, un element important în învățământul britanic este comunicarea liberă dintre elev și profesor. Această legătură consolidată în timp permite obținerea unei conlucrări organice și stimularea capacității copiilor de a se integra ușor în societate.

Modelul educațional suedez

Suedezii au revoluționat piața serviciilor educaționale și au adus școlile mai aproape de societate, oferind dreptul fiecăruia de a deschide instituții educaționale private, pentru care statul oferă suport financiar egal cu cel dat școlilor de stat. În acest fel, formatul de „școală liberă” este oportun pentru dezvoltarea pieței de muncă, oferind copiilor posibilitatea de a se integra organic în activități profesionale. 

Meritul profesorilor suedezi rezidă în faptul că discipolii au o deschidere și o libertate emoțională, astfel încât se pot manifesta pe deplin în echipă și în societate. 

Indiferent de modelul educațional, copii au nevoie de grijă, implicare și multă răbdare. Echipa METRO Cash&Carry este alături de elevi și pedagogi, aducând un sortiment vast de produse de birotică, rechizite școlarehaine pentru școală și accesorii necesare pentru un proces educațional de înaltă calitate.