Înregistrare client nou

Aplică pentru cardul METRO

Rețete de copturi pentru masa de Paști

Paștele este o sărbătoare luminoasă, plină de obiceiuri și tradiții, pe care locuitorii țării noastre le păstrează cu dragoste, căldură și bunăvoință. Meniul tradițional al mesei de sărbătoare, include, în mod obligatoriu: cozonacul, pasca, negrese, eclere, aluaturi pufoase și creme delicioase. 

Pentru ca pregătirile de Paști să vă aducă doar emoții pozitive, am pregătit o selecție de rețete pentru cele mai delicioase copturi pascale. Ingredientele le puteți cumpăra din singurul hypermarket care vă oferă gama completă de produse alimentare și nealimentare necesare la prețuri mici pentru Paști: METRO.

Rețetă Cozonac

Cozonacul - un desert tradițional, fără de care nu ne putem imagina masa festivă de Paști, dar pentru pregătirea acestuia este nevoie de ceva pricepere și  niște sfaturi utile.

Pentru pregătirea unui cozonac savuros și pufos, atrageți atenție nu doar la ingrediente, un rol decisiv îl au pregătirea aluatului și coacerea propriu-zisă.

reteta-cozonac

Deci, care sunt ingredientele necesare pentru a pregăti un cozonac moldovenesc ca la carte?

  • 500 g făina pentru cozonac
  • 15 g drojdie proaspătă + 1 linguriță miere
  • 3 ouă medii
  • 75 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 100 g unt moale + 30 g unt (pentru uns foile)
  • 12 g sare
  • 1 lingurița de coajă de portocală rasă
  • 2-3 lingurițe esență de rom
  • 500 g rahat lucum
  • 1 gălbenuș + 2 linguri de lapte

Înainte de a trece la pregătirea propriu-zisă a cozonacului, este foarte important să pregătiți corect ingredientele! Acestea se păstrează la temperatura camerei cu câteva ore înainte, iar temperatura încăperii trebuie să fie constantă. Puteți opta pentru versiunea manuală a rețetei sau vă puteți simplifica lucrul pe alocuri cu un robot de bucătărie eficient.

•Cerneți făina într-un vas încăpător. Frecați drojdia cu 1 linguriță de miere, până când se lichefiază, apoi adăugați 1 linguriță de făină si amestecați până la omogenizare.

•Puneți drojdia în centrul făinii si o acoperiți cu puțină făină. Acoperiți vasul și îl puneți într-un loc călduț, pentru 30 de minute.

•După 30 de minute, amestecați puțin făina cu drojdia si adăugați ouăle amestecate cu o furculiță. Adăugați laptele cald (atenție, temperatura optimală în jur de 34°C, nu mai mult), untul moale tăiat in cubulețe, coaja de portocală si esența de rom si începeți sa frământați. In momentul în care aluatul capătă consistență, adăugați sarea si zahărul și amestecați până la obținerea unui aluat perfect elastic (cca 15-20 minute).

•În funcție de făina folosită, este posibil să mai aveți  nevoie de cca 1-2 linguri de lapte sau făină. Chiar dacă aluatul pare prea moale, încercați sa nu adăugați mai mult de maxim 2 linguri de făină. Cu cât frământați mai mult aluatul, cu atât acesta va deveni mai elastic.

•Puneți aluatul în vas si acoperiți-l cu folie de plastic alimentară. Îl lăsați să dospească, într-un loc călduț, ferit de curenți reci de aer, pentru 2-3 ore sau până când își va dubla volumul. Pentru că se folosește mai puțină drojdie, în general este nevoie de 25 g pentru 500 g de făină, aluatul dospește mai încet. Nu se recomandă să măriți cantitatea de drojdie pentru această rețetă.

•După ce aluatul pentru cozonac și-a dublat volumul, îl răsturnați pe masa ușor pudrată cu făină și îl împărțiți în 3 bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie groasă de 1,5 cm. Ungeți fiecare foaie cu cate 10 g de unt moale, apoi distribuiți cca 165 g rahat lucum, tăiat in cubulețe mici, pe fiecare foaie.

•Împletiți cele 3 rulouri obținute si le puneți in forma tapetată cu unt si făină sau unt si hârtie de copt.

•Acoperiți forma cu un șervet de bumbac și lăsați cozonacul sa dospească până atinge marginea superioară a formei.

•Ungeți cozonacul cu gălbenușul de ou amestecat cu lapte și îl coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35-40 minute. Dacă suprafața se rumenește prea mult, acoperiți cozonacul cu o folie de aluminiu, după primele 20 de minute de copt.

•Scoateți cozonacul cu rahat lucum din cuptor, îl lăsați cca 5 minute in formă, apoi îl scoateți si îl așezați pe un grătar, unde îl lăsați să se răcească.

Rețetă Pască

Pasca tradițional moldovenească o puteți pregăti foarte ușor, fără multe utilaje de bucătărie sau ingrediente sofisticate, dacă atrageți atenția la câteva detalii esențiale.

reteta-pasca

Ingredientele de care aveți nevoie:

  • 1 kg de brânză
  • 10 ouă
  • 200 g de zahăr
  • 20 g de sare și sodă alimentară
  • 150 g de stafide
  • 100 g de făină

Treceți brânza prin tocător. Separat, bateți ouăle cu puțină sare, introducând treptat și zahărul până la omogenizare – puteți folosi în acest scop un blender de mână. Uniți brânza și ouăle bătute, adăugați stafide, lămâie rasă, vanilie, sodă stinsă. Ungeți tava cu ulei, tapetați cu făină și turnați aluatul. Coaceți pasca într-un cuptor de pâine, timp de 45 minute la o temperatură de 180 de grade.

Rețetă Negresă cu gem

Negresa cu gem este o prăjitură care se face incredibil de repede si este foarte gustoasă. Prăjitura nu conține lapte, unt sau ouă, însă este foarte pufoasă si are un gust deosebit.

reteta-negresa

Aveți nevoie de un aragaz bun și de următoarele ingrediente:

- 5 linguri gem de caise

- 200 g zahăr pudră

- 100 ml ulei

- 250 ml apă minerală

- 2 linguri cacao

- 500 g făină

- 1 plic de praf de copt

Într-un vas se pun gemul de caise, apa minerală, zahărul pudră, uleiul și se amestecă bine toate ingredientele. Separat, într-un bol, se amestecă făina cu praful de copt si cacao. Se adaugă peste compoziția pregătită anterior. Amestecul se pune într-o tava tapetată cu hârtie de copt si se introduce în cuptorul încins pentru aprox. 40 de minute. Se lasă să se răcească si se porționează.

Vă întrebați unde ați putea procura cele mai proaspete ingrediente pentru pregătirea acestor delicii culinare? METRO este locul unde puteți găsi produse de cea mai înaltă calitate, de la producători autohtoni, astfel încât copturile pregătite de dvs. vor avea același gust ca și cele din copilărie.