Înregistrare client nou

Aplică pentru cardul METRO

Ce mâncăm vara?

metro-fructe-proaspete

Vara este perioada în care trebuie să avem grijă nu doar de felul în care arătăm, dar și de sănătatea organismului în ansamblu. Ce trebuie să mâncăm vara? Care sunt produsele ce vor aduce cel mai mare aport nutrițional organismului nostru? Răspuns la aceste întrebări și nu doar, găsiți în acest articol.

Mai întâi de toate, trebuie să îmbogățim organismul cu vitamine, de care suntem lipsiți pe parcursul anului și, mai ales, primăvara. Cu siguranță este absolut necesar să luăm în considerație specificul climateric al acestei perioade. Ce mâncăm vara pe caniculă?

Salvându-ne de căldură, trebuie să alegem alimente mai ușoare, cu conținut sporit de apă. Deci, ce produse să includem în dietă, pentru a face față cu brio zilelor însorite de vară?

În perioada rece a anului, organismul are nevoie de mai multă energie, pe care o primim de la supe sățioase, bucate din carne și pește consistent, precum și alte produse calorice. Dar ce se poate de făcut vara, când temperaturile trec grațios peste 30 de grade și, adesea, pe lângă apă și ceai rece, nu vreți nimic?

Pentru a  aduce o doză de prospețime organismului nostru, dar și să stimulăm funcționarea acestuia, prin eliminarea toxinelor, avem la dispoziție un set de produse. Și în nici un caz nu vă îndemnăm să vă limitați numai la consumul acestora, doar vă recomandăm soluții optime, bazându-ne pe studiile specialiștilor în nutriție.

metro-legume

Castraveți: mai ales cei proaspăt rupți grădină – un produs deosebit de hidratant pentru temperaturile caniculare. Potrivit numeroaselor studii, castraveții sunt compuși 90 % din apă, sunt bogați în calciu, vitamina C și săruri minerale. Consumați castraveții fără sare, pentru a evita retenția de apă în organism și umflăturile inestetice. Pregătiți salate cu castraveți, supe reci sau mâncați-i proaspeți.

Kiwi: un produs verde, foarte bogat în vitamina C, ce previne în mod miraculos deshidratarea organismului - exact ceea de ce are nevoie organismul nostru în timpul verii. Pe lângă aceasta, experții susțin că kiwi, bogat în calciu, poate contribui la reglarea bătăilor inimii și presiunii arteriale. Adăugați kiwi în salate de fructe sau mâncați-l la mic dejun, cu terci de ovăz.

Zmeura: pomușoară cu conținut de acizi benefici organismului, glucoză, vitamina C, caroten, ulei esențial, etc. Zmeura proaspătă potolește perfect setea și îmbunătățește digestia. Studiile specialiștilor americani susțin că zmeura reduce temperatura corpului și elimină toxinele din organism. Iar datorită conținutului ridicat de cupru, ajută la combaterea stării proaste de spirit.

Verdeață proaspătă: un produs unic din grădinile moldovenești. Adăugați în salatele de vară cât mai mult mărar, pătrunjel, ceapă verde, spanac, frunze de salată. Spanacul, de exemplu, este o sursă minunată de acid folic, necesar pentru sporirea celulelor roșii din sânge.

Pepenele verde: campion printre produsele ce potolesc setea de vară și ne hidratează organismul. Este 90 % compus din apă. Pepenele verde conține  foarte puține calorii, de aceea îl puteți mânca fără a vă face griji pentru siluetă. Pulpa pepenelui conține celuloză, pectină, vitaminele grupei B, caroten, ceea ce stimulează procesele digestive și metabolice.

Pepenele galben: are un efect benefic asupra procesului de digestie, iar acidul folic participă la îmbogățirea sângelui cu oxigen. Potolește foarte bine setea și calmează sistemul nervos. Nutriționiștii îl consideră o hrană terapeutică pentru anemie, boli cardiovasculare, arterioscleroză, boli de rinichi și ficat.

Coacăza neagră: este dovedită a fi un depozit de substanțe nutritive, datorită conținutului de vitamine din grupele B și C, pectină, acizi organici și fosforici, ulei esențial, vitamine din grupa K, săruri de fosfor, fier și potasiu. Coacăza este folosită ca produs tonifiant, vasodilatator, îmbunătățind procesele metabolice, purificând sângele, hematopoietic, vitaminizat, antiinflamator, diuretic. Și, desigur, ca unul dintre cele mai bune fructe de pădure ce protejează organismul contra caniculei.

Dovleceii: conțin vitaminele C, A, microelemente importante, potasiu, calciu, fier, magneziu. Studiile arată că aceștia pot elimina substanțele nocive și toxinele din organism. Ei creează iluzia unei saturații rapide, care este tocmai bună pentru cei, care au grijă de siluetă. Din dovlecei puteți găti legume sotate, legume coapte, ghiveciuri, în orice caz, bucatele din dovlecei sunt întotdeauna delicioase și sănătoase.

Sparanghel: este bogat în carbohidrați, caroten, săruri de potasiu, vitaminele grupei B, etc. Are multă apă și este considerată o legumă excelentă pentru o dietă de curățare. Din sparanghel pot fi preparate supe, legume coapte, salate de vară.

Aceste alimente nu doar vă salvează de temperaturile caniculare, dar sunt și soluția perfectă pentru cei ce se întreabă: Ce să mâncăm vara ca să slăbim?

Mai multă verdeață, legume și fructe - cu siguranță, toate acestea sunt elementele ce vă lipsesc mai mult pe timp de vară, dar nici într-un caz nu vă puteți lipsi de alte alimente, atât de necesare funcționării sănătoase a organismului. Utilizarea de cereale integrale, pește de apă dulce, carne de pui, etc. vor echilibra alimentația pe timp de vară.

METRO a pregătit pentru dvs. cele mai simple și sănătoase rețete de vară:

Salată de vară din legume.

salata-din-legume-proaspete

Pentru a pregăti o salată proaspătă și revigorantă de vară veți avea nevoie de:

  • Varză albă sau frunze de salată
  • Castraveți proaspeți
  • Ardei gras
  • Pătrunjel
  • Ulei de măsline
  • Sare și suc de lămâie

Spălați toate legumele sub un jet puternic de apă. Tăiați varza în felii cât mai subțiri, ceapa în felii subțiri, iar ardeiul curățit și castraveții - rondele. La amestecul de legume adăugați pătrunjelul, uleiul de măsline și sucul de lămâie în loc de sos, pentru a reduce din calorii.

Șalău la cuptor cu cartofi

salau-la-cuptor

Pentru un șalău aromat la cuptor aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 grame șalău
  • 300 grame cartofi
  • Ceapă
  • Pătrunjel verde
  • Ulei de măsline
  • Condimente după gust

În tigaia unsă cu ulei așezați ceapa tăiată rondele. Într-un castron amestecați cartofii tăiați rondele cu pătrunjel și condimentați după gust cu sare si piper. Opțional, puteți folosi și mazăre verde păstăi.

Tăiați peștele, sărați si piperați și așezați bucățile peste patul de ceapă și cartofii rondele. Dați tigaia la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 40-50 de minute.

Fructe de mare trase la tigaie

fructe-de-mare-trase-la-tigaie
  • 500 grame fructe de mare proaspete sau congelate
  • 200 ml de vin alb
  • Ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • O lămâie

În această rețetă, atrageți o atenție deosebită alegerii fructelor de mare, pe care le puteți procura chiar din magazinele METRO.

Spălați bine sub un jet de apă puternic fructele de mare, după care le fierbeți cu puțină sare. Într-o tigaie încăpătoare unsă cu ulei de măsline sotați fructele de mare la foc mic, peste care adăugați cățeii de usturoi și vinul alb. Condimentați și mai lăsați-le câteva minute la foc încet. După ce sunt gata, așezați fructele de mare pe platou și stropiți-le cu zeama de lămâie.

 

Înghețată sănătoasă

inghetata-sanatoasa
  • 2-3 banane coapte
  • 1 mango bine copt
  • 200 grame fructe colorate (zmeură, căpșuni, afine) proaspete sau congelate
  • condimente și mirodenii (scortișoară, vanilie, carob, ghimbir, coajă de lamaie bio, sirop de arțar, miere)

Banana se spală, se decojește și se taie rondele, care se așează într-un singur strat, pe hârtie de copt, într-o caserolă cu capac (cu mango se procedează identic, dar se taie în cubulețe). Fructele astfel tăiate se introduc în congelator pentru 12-24 ore. A doua zi rondelele și cuburile de mango se introduc într-un blender sau robot (cu putere de min. 600 W sau mai mult) și se  transformă totul în cremă timp de 30 sec. Se mai adaugă câteva fructe colorate, apoi se mai procesează câteva secunde. Înghețata se servește în cupe răcite în prealabil, se decorează după plac.

 

Aveți grijă de sănătatea dvs. și atrageți o atenție deosebită alegerii produselor alimentare, care vă vor ajuta să faceți față provocărilor pa care ni le aduce această vară. Iar magazinele METRO vă sunt alături, oferind cele mai bune și proaspete produse pentru întreaga familie.